A primit titlul de „tezaur uman viu” pentru meseria sa pe cale de dispariție. Povestea românului care a devenit un meșter faimos

de: Iulia Kelt
27 09. 2023

Simion Drînda, din județul Cluj, a fost inclus în rândul personalităților distinse cu titlul onorific Tezaur Uman Viu, în semn de recunoaștere pentru contribuția sa deosebită în ceea ce privește promovarea și conservarea patrimoniului cultural românesc.

Bărbatul a primit acest premiu prestigios în cadrul galei desfășurate în data de 21 septembrie, la Teatrul Municipal din Baia Mare.

În total, 12 astfel de oameni au primit distincții

În total, vorbim despre 12 păstrători și transmițători ai patrimoniului cultural, distinși cu acest titlu onorific în anul 2023, însă Drînda reușește să se remarce între toți.

Simion Drînda, care locuiește în satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, este un meșter priceput în arta fierăritului, o meserie pe care a practicat-o pe parcursul întregii sale vieți.

Timp de zeci de ani, el a fost cel mai cunoscut și apreciat fierar din zona în care locuiește, mulți localnici apelând la serviciile sale.

Simion Drînda – fierarul din Cluj distins cu titlul Tezaur Uman Viu

Fierar din tată în fiu

Cunoscut sub numele de Simionu Florii în comunitatea sa, el a împlinit recent vârsta de 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, din tată în fiu.

De la o vârstă fragedă, a crescut învățând și dând o mână de ajutor la atelierul tatălui său, iar în 1975, la vârsta de 25 de ani, și-a deschis propriul atelier de fierărie, unde a muncit asiduu până cu doar câțiva ani în urmă.

Titlul de Tezaur Uman Viu i-a fost acordat de Ministerul Culturii în anul 2023. Acest titlu onorific este conferit persoanelor recunoscute de comunitate ca fiind păstrătoare, purtătoare, creatori și transmițători de elemente ale patrimoniului cultural imaterial, utilizând mijloace și metode tradiționale neschimbate de secole întregi.

Titlul Tezaur Uman Viu este netransmisibil

Este important de menționat că titlul de Tezaur Uman Viu este personal, viager și netransmisibil, fiind acordat de Comisia Națională pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Candidații trebuie să aibă cel puțin 25 de ani de experiență în domeniul lor de activitate, la momentul depunerii dosarului de candidatură, și nu pot proveni din învățământul teoretic, vocațional sau tehnologic.

Dosarul de candidatură a fost depus în numele lui Simion Drînda de către echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, o instituție subordonată Consiliului Județean Cluj.